När dog Olof Palme?
- 28 februari 1986
- 28 november 1986
- 28 mars 1986
Rätt svar:
28 februari 1986 dog Olof Palme.
Fördjupning i: När dog Olof Palme?
Olof Palme, Sveriges statsminister, mördades den 28 februari 1986, en händelse som chockade nationen och världen. Palme sköts till döds vid 23:21 på fredagskvällen i korsningen Sveavägen – Tunnelgatan i centrala Stockholm. Denna tragiska händelse inträffade när han och hans fru, Lisbet Palme, var på väg hem från en biovisning på biografen Grand. De hade valt att gå hem utan livvaktsskydd, vilket var ovanligt för en person i Palmes ställning. Mordet på Palme är en av de mest omtalade och utredda händelserna i svensk kriminalhistoria.
Efter mordet följde en omfattande utredning som sträckte sig över årtionden, vilket ledde till olika teorier och misstänkta, men ingen har hittills blivit dömd för dådet. Mordet förblev ouppklarat och har gett upphov till en mängd konspirationsteorier och spekulationer om motiv och gärningsman. Utredningen har genom åren kritiserats för bristfällig brottsplatsundersökning, förlorade bevis och en rad andra missar som försvårat möjligheterna att lösa mordet.
Olof Palme var en framträdande figur inom svensk och internationell politik. Som ledare för Socialdemokraterna och statsminister (med ett uppehåll) från 1969 till sin död, var han känd för sitt engagemang för social rättvisa, fred och motstånd mot apartheidregimen i Sydafrika och USA:s inblandning i Vietnamkriget. Palme var också en drivande kraft bakom Sveriges välfärdspolitik och strävade efter att skapa ett mer jämlikt samhälle.
Mordet på Palme hade långtgående politiska och sociala konsekvenser för Sverige. Det ledde till en översyn av säkerhetsarrangemangen för offentliga tjänstemän och en debatt om den svenska öppenheten och tillgängligheten hos politiska ledare. På årsdagen av hans död, hedras Palme ofta av politiska ledare och medborgare som minns hans bidrag till landet och den tragiska förlusten av en karismatisk ledare.
Tunnelgatan, där mordet skedde, har sedan dess bytt namn till Olof Palmes gata som en hyllning till hans minne. Platsen har blivit en symbol för kampen för demokrati och rättvisa, och påminner om de ideal som Olof Palme stod för. Mordet på Olof Palme är inte bara en del av Sveriges historia utan också en påminnelse om de risker som politiska ledare står inför och betydelsen av att fortsätta sträva efter de värden Palme representerade.